Cedrát 'Ricco Rosso'

Kód: 9999172
599 Kč / ks
Vyprodáno
Varianta

Citrus limonimedica 'Ricco Rosso'

Patří mezi dekorativní citrusy pro milovníky aromatických plodů. V nádobách vytváří stálezelený keř s tmavě zelenými listy, na jaře a na podzim se obaluje voňavými květy a později nese větší citrony s načervenalou kůrou i dužninou. Plody mají výraznou kyselou chuť a vysoký obsah aromatických látek, dobře se hodí do kuchyně i jako nápadný prvek zimní zahrady.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OBRATEM
EXPEDICE OBRATEM
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Cedrát 'Ricco Rosso' - představuje starou italskou odrůdu kříženeckého původu mezi cedrátem (Citrus medica) a citroníkem (Citrus limon), popisovanou jako „limone rosso“. Pochází z teplejších oblastí jižní Itálie, pravděpodobně Kalábrie a Sicílie, kde se tradičně pěstuje v zahradách i sadech. Stromek vytváří středně silně rostoucí, spíše kompaktní habitus, v nádobách v našich podmínkách dosahuje okolo 1,5–2 m výšky a přibližně 1,2 m šířky. Větve jsou hustě olistěné, většinou téměř bez trnů, u starších výhonů se mohou objevit krátké ostny. Listy jsou kožovité, podlouhle vejčité, tmavě zelené a po promnutí silně aromatické. Květy se objevují hlavně v dubnu až květnu a pak znovu na podzim, bílé se slabě nafialovělým nádechem v poupatech, uspořádané jednotlivě i v malých hroznech, výrazně vonné a atraktivní pro opylující hmyz v době letnění. Odrůda je většinou samosprašná, v interiéru pomáhá ruční přenos pylu. Plody jsou větší až velmi velké, eliptické až vejčité, silně hrbolaté, s tlustou slupkou, která při dozrávání přechází ze žluté do oranžově červených tónů, často se zarudlou i dužninou. Chuť je výrazně kyselá, s bohatým aroma připomínajícím spojení citronu a cedrátu, dužnina šťavnatá. Plody se využívají k ochucení nápojů, do marinád, salátů, na výrobu marmelád a likérů, silně aromatická kůra se často kanduje nebo nastrouhá do cukrářských výrobků. Vysoký obsah vitaminu C, flavonoidů a antokyanů v červeně zbarvených částech plodu zvyšuje kulinární i nutriční zajímavost této odrůdy ve středomořské kuchyni.

Pěstování: Působí jako teplomilné aristokratické citrusy s mohutnými, hluboce brázděnými plody, které vyžadují maximum světla a závětří. Nejlépe prospívá u jižní zdi, kde se přes den akumuluje teplo a v noci nevznikají prudké výkyvy. Substrát má být velmi propustný a minerálně bohatý, směs kvalitního kompostu, hrubého písku a pemzy s pH 6 až 6,5, na dně nádoby vrstva drenáže. Zálivka probíhá rovnoměrně v menších dávkách, v období nalévání těžkých plodů se frekvence mírně zvyšuje, mezi zálivkami se nechává svrchní vrstva proschnout. Hnojení od března do srpna specializovaným hnojivem pro citrusy s vyváženým poměrem NPK a stabilní dávkou hořčíku, jednou za šest týdnů doplnění železa v chelátech. Řez je střídmý s důrazem na pevné kosterní větve, dlouhé výhony se vyvazují, aby plody nepolámaly větve. Cedrát se pěstuje převážně v nádobách o objemu 35 až 60 litrů, přesazování se provádí po dvou až třech letech. Při poklesu teplot pod 5 °C se rostliny převádějí do světlé zimní zahrady nebo vytápěného skleníku s 8 až 12 °C, nádoba stojí na podložkách, aby kořeny nechladly. V interiéru se volí nejjasnější místo u jižního okna, při kratších dnech prospívá doplňkové osvětlení.

Autor: Kristýna | Revize: 26.11. 2025 

Více na: Návod na pěstování citrusů

Doplňkové parametry

Kategorie: Citrusy
Výška: 140-160, 160-180, 180-200
Barva květu: Bílá
Barva listu: Zelená
Doba květu: Duben, Květen
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Žlutá
Termín sklizně/dozrávání: Leden, Únor, Listopad, Prosinec
Typ opylení (pohlaví rostliny): Samosprašné
Trnitost: Méně trnů
Balení: kontejner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x