Cedrát 'Ricco Rosso'
Kód: 9999172.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Cedrát 'Ricco Rosso' - představuje starou italskou odrůdu kříženeckého původu mezi cedrátem (Citrus medica) a citroníkem (Citrus limon), popisovanou jako „limone rosso“. Pochází z teplejších oblastí jižní Itálie, pravděpodobně Kalábrie a Sicílie, kde se tradičně pěstuje v zahradách i sadech. Stromek vytváří středně silně rostoucí, spíše kompaktní habitus, v nádobách v našich podmínkách dosahuje okolo 1,5–2 m výšky a přibližně 1,2 m šířky. Větve jsou hustě olistěné, většinou téměř bez trnů, u starších výhonů se mohou objevit krátké ostny. Listy jsou kožovité, podlouhle vejčité, tmavě zelené a po promnutí silně aromatické. Květy se objevují hlavně v dubnu až květnu a pak znovu na podzim, bílé se slabě nafialovělým nádechem v poupatech, uspořádané jednotlivě i v malých hroznech, výrazně vonné a atraktivní pro opylující hmyz v době letnění. Odrůda je většinou samosprašná, v interiéru pomáhá ruční přenos pylu. Plody jsou větší až velmi velké, eliptické až vejčité, silně hrbolaté, s tlustou slupkou, která při dozrávání přechází ze žluté do oranžově červených tónů, často se zarudlou i dužninou. Chuť je výrazně kyselá, s bohatým aroma připomínajícím spojení citronu a cedrátu, dužnina šťavnatá. Plody se využívají k ochucení nápojů, do marinád, salátů, na výrobu marmelád a likérů, silně aromatická kůra se často kanduje nebo nastrouhá do cukrářských výrobků. Vysoký obsah vitaminu C, flavonoidů a antokyanů v červeně zbarvených částech plodu zvyšuje kulinární i nutriční zajímavost této odrůdy ve středomořské kuchyni.
Pěstování: Působí jako teplomilné aristokratické citrusy s mohutnými, hluboce brázděnými plody, které vyžadují maximum světla a závětří. Nejlépe prospívá u jižní zdi, kde se přes den akumuluje teplo a v noci nevznikají prudké výkyvy. Substrát má být velmi propustný a minerálně bohatý, směs kvalitního kompostu, hrubého písku a pemzy s pH 6 až 6,5, na dně nádoby vrstva drenáže. Zálivka probíhá rovnoměrně v menších dávkách, v období nalévání těžkých plodů se frekvence mírně zvyšuje, mezi zálivkami se nechává svrchní vrstva proschnout. Hnojení od března do srpna specializovaným hnojivem pro citrusy s vyváženým poměrem NPK a stabilní dávkou hořčíku, jednou za šest týdnů doplnění železa v chelátech. Řez je střídmý s důrazem na pevné kosterní větve, dlouhé výhony se vyvazují, aby plody nepolámaly větve. Cedrát se pěstuje převážně v nádobách o objemu 35 až 60 litrů, přesazování se provádí po dvou až třech letech. Při poklesu teplot pod 5 °C se rostliny převádějí do světlé zimní zahrady nebo vytápěného skleníku s 8 až 12 °C, nádoba stojí na podložkách, aby kořeny nechladly. V interiéru se volí nejjasnější místo u jižního okna, při kratších dnech prospívá doplňkové osvětlení.
Autor: Kristýna | Revize: 26.11. 2025
Více na: Návod na pěstování citrusů
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Citrusy |
|---|---|
| Výška: | 140-160, 160-180, 180-200 |
| Barva květu: | Bílá |
| Barva listu: | Zelená |
| Doba květu: | Duben, Květen |
| Světelné podmínky: | Slunce |
| Barva plodu: | Žlutá |
| Termín sklizně/dozrávání: | Leden, Únor, Listopad, Prosinec |
| Typ opylení (pohlaví rostliny): | Samosprašné |
| Trnitost: | Méně trnů |
| Balení: | kontejner |
| Plant Passport: | A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
