Citrus 'Chinoto Var.'

Kód: 133186
599 Kč / ks
Vyprodáno
Varianta

Citrus myrtifolia variegata 'Chinoto Var.'

Zaujme drobnými listy se světle krémovými okraji, voňavými bílými květy a bohatou násadou malých oranžových plodů. Rostliny se pěstují hlavně v nádobách na balkonech a terasách, kde tvoří kompaktní, málo trnitý keřík vhodný i do menších prostor a zimních zahrad. Plody s výrazně hořkokyselou chutí se používají do marmelád, likérů a domácích limonád, ocení je milovníci netradičních citrusů.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OBRATEM
EXPEDICE OBRATEM
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Citrus 'Chinoto Var.' - panašovaná forma tradičního chinotta, drobnějšího hořkého pomerančovníku pěstovaného zejména v Itálii a kolem Středomoří. V nádobě v našich podmínkách vytváří hustý, stálezelený keřík vysoký přibližně 1,2–1,5 m a široký 0,8–1,2 m. Koruna je přirozeně kompaktní, větvená odspodu a téměř bez trnů, hodí se tak i do menších zahrad, zimních zahrad a domácností s dětmi. Úzké, kožovité listy připomínající myrtu nesou nepravidelné krémově žluté panašování podél okrajů, díky němuž rostlina působí svěže po celý rok. Od května do července se na koncích výhonů objevují bílé květy o průměru okolo 2 cm s výraznou citrusovou vůní. Z nich se vyvíjí množství drobných, mírně zploštělých plodů o velikosti 3–4 cm, jež při dozrávání přecházejí ze zelené do oranžové až oranžově červené. Slupka je silná a aromatická, dužnina výrazně kyselá až hořkokyselá, plody obsahují vitamin C a aromatické silice typické pro citrusy. Plody se v tradiční středomořské kuchyni využívají jako surovina do hořkosladkých likérů a limonád typu chinotto, do marmelád, kandovaného ovoce i k jemnému dochucení dezertů či omáček, kde působí spíše jako výrazné koření než ovoce k přímé konzumaci.

Pěstování: Vyžaduje plné slunce a závětří s teplým mikroklimatem u jižní zdi. Substrát propustný a bohatý na humus s pH 6 až 6,5, na dně nádoby umístíme vrstvu drenáže. Zálivka by měla být pravidelná, mezi zálivkami poté částečné proschnut. Hnojení se provádí od března do srpna hnojivem pro citrusy se zvýšeným podílem dusíku a hořčíkem, v létě podpora draslíkem pro vyzrávání plodů, jednou za šest až osm týdnů doplnění železa v chelátové formě. Řez se provádí po sklizni a po hlavní vlně růstu. Pěstování v nádobě je standardem, volí se květináč o objemu 20 až 40 litrů s možností přesazení každé dva až tři roky. Výsadba se provádí od jara do podzimu. Proti mrazu prospívá mobilní pěstování a zimování ve světlém bezmrazém prostoru při 5 až 12 °C. Umístění přes zimu je vhodné ve světlé zimní zahradě, na jižně orientované prosklené lodžii nebo v chladné světlé chodbě s možností větrání, nádobu je třeba oddělit od studené podlahy podložkami, aby nedošlo k promrznutí kořenů. 

Autor: Kristýna | Revize: 26.11. 2025

Více na: Návod na pěstování citrusů

Doplňkové parametry

Kategorie: Citrusy
Výška: 120-140, 140-160
Barva květu: Bílá
Barva listu: Zelená
Doba květu: Duben, Květen, Červen, Červenec
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Oranžová
Termín sklizně/dozrávání: Leden, Říjen, Listopad, Prosinec
Typ opylení (pohlaví rostliny): Samosprašné
Balení: kontejner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x