Citrus 'Peretta'

Kód: 133219
599 Kč / ks
Vyprodáno
Varianta

Citrus peretta Risso 'Peretta'

Zaujme především hruškovitými, žlutými plody, které spojují šťavnatost grepu a jemnější kyselost citronu. Rostlina vytváří kompaktní, hustou korunu vysokou obvykle 1,5–2 m, dobře se uplatňuje v prostornějších nádobách na terasách a v zimních zahradách. Květy jsou bílé, intenzivně vonné, přitahují opylující hmyz. Plody dozrávají při dobrých světelných podmínkách obvykle od října do února a hodí se k dochucování, do nápojů i na marmelády.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OBRATEM
EXPEDICE OBRATEM
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Citrus 'Peretta' - představuje historický středomořský kultivar popisovaný již v 17. století, jako kříženec grepu (Citrus paradisi) a citroníku (Citrus limon). V teplých oblastech vytváří menší strom, v nádobách v podmínkách střední Evropy dorůstá obvykle 1,5–2 m výšky a zhruba 1–1,5 m šířky. Koruna bývá hustá, dobře olistěná, s tmavě zelenými, lesklými listy a středně silnými trny, se kterými je vhodné počítat v rodinách s dětmi. Květy jsou bílé, pěticípé, často v bohatších okolících, výrazně vonné a objevují se především na jaře od dubna do června, u dobře živených rostlin částečně remontují i v létě. Plody mají nápadně hruškovitý tvar s mírně zúženou stopkou, žlutou až žlutozelenou slupku, která bývá silnější a bohatá na silice, a světle žlutou, šťavnatou dužninu s mírnější kyselostí než u běžných citronů. Hodí se k přímému dochucování nápojů a pokrmů, do sladkokyselých dezertů, kandování kůry i na domácí marmeládu, kde vynikne aroma grepu a citronu. Jako ostatní citrusy obsahuje vitamin C, organické kyseliny a aromatické látky ceněné v kuchyni. V nádobových výsadbách se dobře kombinuje s dalšími citrusy a středomořskými druhy, například s olivovníkem, myrtou nebo rozmarýnem, které sdílejí nároky na světlo a sušší vzduch.

Pěstování: Vyžaduje plné slunce a závětří s teplým mikroklimatem u jižní zdi. Substrát propustný a bohatý na humus s pH 6 až 6,5, na dně nádoby umístíme vrstvu drenáže. Zálivka by měla být pravidelná, mezi zálivkami poté částečné proschnut. Hnojení se provádí od března do srpna hnojivem pro citrusy se zvýšeným podílem dusíku a hořčíkem, v létě podpora draslíkem pro vyzrávání plodů, jednou za šest až osm týdnů doplnění železa v chelátové formě. Řez se provádí po sklizni a po hlavní vlně růstu. Pěstování v nádobě je standardem, volí se květináč o objemu 20 až 40 litrů s možností přesazení každé dva až tři roky. Výsadba se provádí od jara do podzimu. Proti mrazu prospívá mobilní pěstování a zimování ve světlém bezmrazém prostoru při 5 až 12 °C. Umístění přes zimu je vhodné ve světlé zimní zahradě, na jižně orientované prosklené lodžii nebo v chladné světlé chodbě s možností větrání, nádobu je třeba oddělit od studené podlahy podložkami, aby nedošlo k promrznutí kořenů. 

Autor: Kristýna | Revize: 26.11. 2025

Více na: Návod na pěstování citrusů

Doplňkové parametry

Kategorie: Citrusy
Výška: 140-160, 160-180, 180-200
Barva květu: Bílá
Barva listu: Zelená
Doba květu: Duben, Květen, Červen
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Žlutá
Termín sklizně/dozrávání: Leden, Únor, Říjen, Listopad, Prosinec
Typ opylení (pohlaví rostliny): Samosprašné
Balení: kontejner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x