Fíkovník smokvoň 'Firoma'

Kód: 91739 91736 Zvolte variantu
599 Kč / ks 279 Kč / ks od 279 Kč / ks
Vyprodáno Vyprodáno Zvolte variantu
Varianta

Ficus carica 'Firoma'

Poměrně málo rozšířená, ale velmi ceněná odrůda vzniklá křížením Brown Turkey a Brunswick. Vyniká odolností, spolehlivou a ranou plodností i výbornou chutí, což ji činí vhodnou pro střední Evropu. Roste jako keř či strom 2–3 m s kompaktní korunou a dobře regeneruje po zimě. Plody jsou středně velké až větší, hruškovité, se zelenožlutou až žlutohnědou slupkou a sladkou růžovo-jantarovou dužninou. Dozrává od konce srpna do září. Hodí se k přímé konzumaci i do kuchyně. Plodí bez opylení, je středně až více mrazuvzdorná a nenáročná, pokud nestojí ve vlhké půdě.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Fíkovník smokvoň 'Firoma' - poměrně málo rozšířená, ale mezi pěstiteli velmi ceněná odrůda, která vznikla jako kříženec kultivarů Brown Turkey a Brunswick. Díky tomuto původu vyniká odolností, spolehlivou plodností, ranějším dozráváním a velmi dobrou chutí, což z ní dělá zajímavou volbu pro pěstitele ve střední Evropě. Roste jako středně bujný opadavý keř nebo menší strom, obvykle vysoký dva až tři metry, s kompaktním, dobře větveným habitem. Má velké laločnaté listy, dobrou vitalitu a snadno regeneruje i po případném zimním poškození. Plody jsou středně velké až větší, hruškovitého tvaru, se zelenožlutou až žlutohnědou slupkou, která může při plné zralosti získat lehký bronzový odstín. Dužnina je světle růžová až jantarová, sladká, šťavnatá, jemná a příjemně aromatická, s medově ovocným charakterem typickým pro její rodiče. Dozrávání probíhá většinou od konce srpna do září, někdy i dříve podle průběhu léta. Úroda je pravidelná a poměrně bohatá. V kuchyni je vhodná k přímé konzumaci, velmi dobrá do salátů, dezertů, koláčů i k sýrům. Hodí se také na marmelády, povidla nebo sušení. Obsahuje vlákninu, draslík, přírodní cukry a antioxidanty, které přispívají ke zdravému trávení a výživné stravě, i když nejde o léčivou rostlinu v medicínském smyslu. Plodí bez nutnosti opylení fíkovou vosičkou. Mrazuvzdornost je střední až vyšší, protože zdědila robustnost po svých rodičích. Chorobami většinou netrpí, pokud není pěstována v těžké, trvale mokré půdě.

Pěstování:  Fíkovníky potřebují plné slunce a teplé, chráněné stanoviště, ideálně u jižní zdi. Vyhovuje jim lehká, dobře propustná půda s drenáží a pH okolo 6–7,5. První tři roky je nejlepší pěstovat je jako přenosné – tedy v nádobě, kterou na zimu ukládáte do chladné, bezmrazé místnosti s teplotou kolem 10 °C. Nádoby volte postupně od 10–15 litrů až po 40–70 litrů pro dospělý stromek. Zálivka má být mírná, s proschnutím mezi jednotlivými dávkami vody, protože přemokření způsobuje opad listů a hnilobu kořenů, zároveň však během léta potřebuje pravidelnou, rovnoměrnou zálivku, aby plody nepraskaly. Mulč pomáhá udržet vláhu a stabilizovat teplotu, u fíkovníků se nejvíce osvědčuje dřevní štěpka či posekaná tráva. Fíkovníky dobře snášejí sucho, po zakořenění v půdě vydrží i několik týdnů bez deště. Hnojí se na jaře kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku od května do července, bez přebytku dusíku. Řez provádíme na jaře – odstraní se slabé, namrzlé a křížící výhony a udržuje se otevřená koruna s několika hlavními větvemi. Mrazuvzdornost bývá kolem –12 až –15 °C, proto je v chladnějších oblastech nutná zimní ochrana, hlavně u mladých rostlin. Fíkovníky obecně netrpí chorobami, nejčastěji se objevuje padlí nebo škůdci při přesušeném vzduchu, ale celkově jde o velmi odolnou a nenáročnou dřevinu.

Autor: Kamila | Revize: 16.11.2025

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Fíkovníky
EAN: Zvolte variantu
Výška: 200-250, 250-300
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Zelená, Žlutá, Hnědá
Termín sklizně/dozrávání: Srpen, Září
Typ opylení (pohlaví rostliny): Samosprašné
Balení: kontejner
Plant Passport: A: Ficus B: CZ-4282 C: 24/FP/0055 D: NL

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x