Líska 'Barcelonská'

Kód: 49726 2147 49725 13546 Zvolte variantu
299 Kč / ks 199 Kč / ks 249 Kč / ks 299 Kč / ks od 199 Kč / ks
Vyprodáno Skladem (145 ks) Vyprodáno Skladem (104 ks) Zvolte variantu
Varianta

Corylus avellana 'Barcelonská'

Velmi plodná španělská odrůda lísky, dorůstající 4–6 m jako keř či menší strom. Ořechy dozrávají koncem září, váží 3–4 g, jádro vyplňuje cca 43 % hmotnosti. Skořápka je středně silná, jádro nasládlé, oříškové až máslové chuti. Růst je vhodný pro solitéry, živé ploty či menší sady. Částečně samosprašná, doporučuje se kombinovat s jinou odrůdou pro lepší výnos.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Líska 'Barcelonská' - velmi plodná odrůda původem ze Španělska, vhodná do větších zahrad. Roste jako opadavý keř nebo menší strom s typickou výškou a šířkou v dospělosti kolem 4–6 m. Ořechy dozrávají obvykle koncem září. Plody jsou středně velké váhy kolem 3-4 g s jádrem vyplňujícím přibližně 43 % hmotnosti oříšku. Skořápka je středně silná a oříšek bývá zcela obalen zeleným poupětem, které chrání ořech do úplného dozrání. Chuť jádra je výrazně oříšková, nasládlá až máslová, což jej činí vhodným pro konzumaci za syrova i pečené či pražené. Barva skořápky je žluto hnědá až tmavohnědá, jádro má typickou světle hnědou barvu. Barva listů v době vegetace je zelená. Květy se objevují velmi brzy na jaře, ještě před rašením listů. Odrůda je často považována za částečně samosprašnou, ale pro jistotu a zvýšení výnosu je doporučováno vysadit alespoň dvě různé odrůdy lísky jako vzájemné opylovače. Je ideální do menších zahrad nebo sadů, je vhodná jako solitérní keř nebo živý plot.

Pěstování: Volíme teplejší a slunné stanoviště, ideálně v nižších a středních polohách, chráněné před silným zimním větrem. Líska snáší i lehký polostín, pro dobré vyzrávání oříšků a pravidelnou násadu plodů je však plné slunce výhodnější. Nejlépe prospívá v hlubších, středně těžkých hlinitých až hlinitopísčitých půdách s dostatkem humusu, které dobře zadržují vláhu, ale nezůstávají dlouhodobě zamokřené. Optimální pH se pohybuje kolem 6–7, na silně zásaditých nebo přemokřených půdách se růst zhoršuje. Výsadba probíhá zjara (březen–duben) nebo na podzim (říjen–listopad), kdy jsou půdy ještě teplé. Jednotlivé keře se umisťují přibližně 3–4 m od sebe, u nižších volných živých plotů lze použít spon 1–1,5 m. Po výsadbě je vhodné zapravit do okolí kořenů dobře vyzrálý kompost, půdu je vhodné promulčovat štěpkou či kůrou a zajistit pravidelnou zálivku po první dvě sezóny. Líska má mělký kořenový systém, proto citlivě reaguje na letní sucho. Rovnoměrná půdní vlhkost podporuje velikost ořechů i kvalitu jader. Z hlediska mrazuvzdornosti jsou lísky odolné, dobře zakořeněné rostliny snášejí pokles teplot přibližně do −25 až −28 °C, citlivější bývá jen rané jarní kvetení na pozdní mrazy. Keř plodí nejlépe na dvouletém a tříletém dřevě, proto se řez zaměřuje na průběžné zmlazování a udržení 6–8 silnějších kosterních výhonů; přestárlé nebo příliš zahušťující výhony se odstraňují v předjaří. Z chorob a škůdců se mohou ojediněle objevit mšice, zobonosky nebo napadení plodů larvami vrtule ořechové, riziko se snižuje včasným sběrem a likvidací poškozených plodů a podporou přirozených predátorů. V zahradní kompozici se líska uplatní jako solitér v užitkové části, v jedlém živém plotu nebo v kombinaci s dalšími ovocnými keři, například muchovníkem, rakytníkem či rybízy, kde vytváří stabilní, dlouhověkou kostru výsadby.

Více na: Návod na pěstování keřových lísek

Autor: Lucie | Revize: 6.12. 2025

Doplňkové parametry

Kategorie: Lískové ořechy
EAN: Zvolte variantu
Výška: 400 a více
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Hnědá
Termín sklizně/dozrávání: Září
Typ opylení (pohlaví rostliny): Cizosprašné
Balení: kontejner nebo prostokořenná sazenice
Plant Passport: A: Corylus B: CZ-4282 C: 25/FP/0101 D: PL
Plant Passport 2: A: Corylus B: CZ-4282 C: 26/FP/0010 D: CZ

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x