Mandarinka 'Avana Tardivo di Ciaculli'

Kód: 133135
599 Kč / ks
Vyprodáno
Varianta

Citrus deliciosa 'Avana Tardivo di Ciaculli'

Tradiční italská odrůda mandarinkovníku z oblasti Palerma, ceněná pro pozdní zrání a výraznou vůni. Středně vzrůstný strom s hustou korunou nese zploštělé oranžové plody s jemnou slupkou, které se dobře loupou a mívají jen málo semen. V našich podmínkách se pěstuje jako přenosná nádobová rostlina na slunném, chráněném místě a na zimu se umísťuje do bezmrazého prostoru V mírném klimatu zraje od února do dubna.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OBRATEM
EXPEDICE OBRATEM
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Mandarinka 'Avana Tardivo di Ciaculli' - historická odrůda středomořské mandarinky, vzniklá jako spontánní mutace odrůdy ‚Avana‘ v sicilské oblasti Ciaculli u Palerma ve 40. letech 20. století. Strom dorůstá přibližně 1,5-2 m v nádobě, s kompaktní, hustě olistěnou korunou o podobném průměru a jen málo trny. Listy jsou úzké, sytě zelené, stálezelené, což z rostliny dělá celoročně dekorativní dřevinu. Na jaře, obvykle v březnu a dubnu, nese množství drobných bílých květů s velmi intenzivní vůní, které lákají opylující hmyz. Plody jsou středně velké, mírně zploštělé, s hladkou, tenkou oranžovou slupkou, která se snadno odděluje od dužniny. Dužnina je jemná, velmi šťavnatá, výrazně sladká s jemnou kyselinkou a bohatým aromatem; semena se vyskytují spíše ojediněle. V podmínkách středomoří dozrává od února do března, někdy až do dubna, v nádobové kultuře obvykle od konce zimy do jara podle podmínek zimování. Plody obsahují zejména vitamin C, beta-karoten, vlákninu a další vitaminy skupiny B a minerální látky, což podporuje pestrou stravu a běžnou kondici. V kuchyni se uplatňují čerstvé ke konzumaci, do ovocných salátů, šťáv a limonád, při pečení dezertů, v marmeládách a sirupech, ale i v slaných úpravách, kde zvýrazní chuť ryb a drůbeže. Díky bohatému obsahu silic se využívá také v potravinářství a parfumerii pro výrobu aromatických olejů a extraktů.

Pěstování: Vhodné je plné slunce a teplé mikroklima, například u jižní či západní stěny, kde se urychlí dozrávání. Substrát má být lehký, vzdušný a rychle odvodněný, směs kompostu, kokosové drtě a perlitu s pH 6 až 6,5. V sezóně se zalévá stejnoměrně, půda nesmí rozbahnit ani zcela vyschnout. Hnojení od března do srpna hnojivem pro citrusy, v květnu a červnu vyšší podíl draslíku pro vyrovnanou chuť a barvu, pravidelně se doplňuje hořčík a železo. Řez po sklizni míří na odstranění prokřížených a přetěžujících výhonů, čímž se zlepší oslunění plodů. Pěstování v nádobách o objemu 25 až 40 litrů je osvědčené, přesazování po dvou letech do mírně větší nádoby. Kultivar krátkodobě toleruje chlad, přesto se v říjnu až listopadu převádí do chladné světlé místnosti s 3 až 8 °C. Umístění přes zimu je vhodné v temperovaném skleníku, na kryté verandě s přirozeným světlem nebo na východním okně v chladné chodbě, nádobu třeba izolovat od studené podlahy.

Autor: Kristýna | Revize: 25.11. 2025

Více na: Návod na pěstování citrusů

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Citrusy
Výška: 140-160, 160-180, 180-200
Barva květu: Bílá
Barva listu: Zelená
Doba květu: Březen, Duben
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Oranžová
Termín sklizně/dozrávání: Únor, Březen, Duben
Typ opylení (pohlaví rostliny): Samosprašné
Balení: kontejner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 26/FP/0005 D: CZ

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x