Mišpule německá 'Westerwald'
Kód: 1754.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Mišpule německá 'Westerwald' - tradiční, odolná odrůda mišpule německé (Mespilus germanica), pocházející z německého regionu Westerwald. Vyniká vysokou plodností, výbornou odolností vůči mrazu a chorobám a velmi dekorativním vzhledem – zejména na podzim. Plody jsou větší, kulaté až ploše kulovité, hnědé barvy, s výraznými kališními cípy. Sklízí se koncem října až v listopadu, kdy jsou ještě tvrdé a trpké. Konzumovat se dají až po změknutí (tzv. přemrznutí nebo dozrání v chladu), kdy dužnina zhnědne a získá sladkokyselou, jemně kořeněnou chuť. Plody jsou bohaté na vitamín C, třísloviny a pektin – vhodné k přímé konzumaci i na zavařování, džemy či víno. Rostlina roste jako nižší strom nebo keř, dorůstá do výšky cca 3–4 m, s kulovitou korunou. Kvete v květnu velkými bílými květy, které jsou samosprašné.
Pěstování: mišpule je keř nebo strom dorůstající až 6 metrů. Velice snadno se pěstuje, nemá žádné zvláštní nároky na stanoviště, roste prakticky všude. Ideální je slunné stanoviště. Není nutné ji řezat, provádí se pouze výchovný řez v mládí. Plody jsou jedlé až po přejití mrazem. Zpracovávají se na kompoty, rosoly, povidla, marmelády a různé pasty. Užívá se jich i k výrobě různých likérů, dají se sušit podobně jako hrušky, někdy se konzervují společně s jinými plody. Ze zralých plodů se vyrábí rosoly s přidáním jablečné šťávy v poměru 1:1 a také sirup, který se podává pro svůj stahující účinek (obsahují třísloviny) malým dětem při průjmech. Je považovaná za cenné ovoce pro obsah vlákniny, jenž působí proti rakovině tlustého střeva a může snížit i riziko vzniku žlučových kamenů, zvyšuje mikrobiální činnost ve prospěch bifidogenních bakterií. Plody necháme na stromě až do zámrazu a pak je skladujeme na chladném místě, dokud nezměknou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Netradiční ovoce a zelenina |
---|---|
Hmotnost: | 200 kg |
Balení: | kontejner 7,5 l |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.