Perská limetka 'Tahiti'

Kód: 114323 114324 885164 Zvolte variantu
499 Kč / ks 999 Kč / ks 1 299 Kč / ks od 499 Kč / ks
Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Zvolte variantu
Varianta

Citrus x latifolia

Perská limetka, je vhodná pro pěstování v nádobách na slunném místě, kde spojuje dekorativní hodnotu stálezeleného keře s užitkem čerstvých plodů. Široké tmavě zelené listy vytvářejí hustou korunu a bílé květy výrazně voní a lákají opylující hmyz. Plody dozrávají převážně v chladnější části roku, kdy dodají vlastní šťávu do čaje, limonád i marinád. Díky odolnosti vůči teplu a dobré snášenlivosti pěstování v květináči je tento citrus vhodný i pro začínající pěstitele exotického ovoce.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Perská limetka 'Tahiti' - známý jako perská nebo také tahitská limetka, je stará hybridní limeta původem z tropických a subtropických oblastí, dnes široce pěstovaná ve Středomoří, Americe i Austrálii. Jedná se o stálezelený stromek, který při pěstování v nádobě v našich podmínkách dosahuje obvykle 1,5 až 2 m výšky a přibližně 1 až 1,5 m šířky. Koruna je hustá, pravidelně větvená, větévky bývají slabě otrněné, listy jsou široce vejčité až eliptické, tuhé, sytě zelené a lesklé. Bílé, výrazně voňavé květy se objevují převážně na jaře, často však i opakovaně během roku, a jsou cenným zdrojem nektaru pro včely a další opylovače. Plody mají zpravidla 4 až 6 cm v průměru, jsou podlouhle kulovité, s tenkou, hladkou slupkou, která se sklízí v zelené fázi, případně při delším ponechání na stromě přechází do žlutozeleného odstínu. Dužnina je velmi šťavnatá, světle zelená až nazelenale žlutá, s jemně kyselou, osvěžující chutí a typickým limetkovým aroma, většinou téměř bez semen, což usnadňuje zpracování. Plody se využívají především čerstvé do nápojů, salátových dresinků, dezertů i rybích a masitých pokrmů, strouhaná kůra dodává výraznou vůni pečivu a sladkým jídlům. Šťáva perské limetky je bohatým zdrojem vitaminu C a organických kyselin a obsahuje i řadu aromatických látek včetně silic, které se uplatňují v potravinářství a parfumerii. 

Pěstování: Vyžaduje slunné a chráněné stanoviště. Limetky se pěstují v nádobách 30 až 50 litrů, v interiéru se umisťují na nejjasnější místo u jižního okna. Stanoviště by mělo být velmi světlé a slunné, optimálně jih až jihozápad. V hlavní vegetaci prospívají teploty 20–28 °C, dlouhé ochlazení pod 12 °C zpomaluje růst, kolem 5 °C hrozí poškození. Substrát má být propustný a vzdušný pro citrusy s drenáží, pH 6,0–6,5. Zálivka pravidelná s proschnutím povrchu, v zimě omezená. Hnojení od března do září hnojivem pro citrusy s hořčíkem a mikroprvky, při chloróze pomáhá chelátové železo a měkčí či okyselená voda. V nádobách prospívá mulč, vyšší květináč s odtokem, přesazení probíhá po 2–3 letech. Zimování probíhá ve světlém, chladném prostoru 8–12 °C, zálivka je v tomto období jen udržovací. Při hrozbě chladných nocí pomáhá přisunutí k teplé zdi a dvojitá netkaná textilie.  V zimě se zalévá střídmě, prostor se pravidelně větrá a kořenový bal se chrání před podchlazením izolační podložkou. Řez se provádí hlavně v březnu až dubnu zkrácením vytáhlých výhonů a prosvětlením koruny. Letní udržovací řez následuje po sklizni v červenci až srpnu, u perské limetky i v září. Zaštipování mladých přírůstků probíhá v červnu až srpnu nad čtvrtým až šestým listem, pozdně podzimní a zimní řez se neprovádí.

 Autor: Kristýna | Revize: 22.11. 2025

Více na: Návod na pěstování citrusů

Doplňkové parametry

Kategorie: Citrusy
EAN: Zvolte variantu
Výška: 140-160, 160-180, 180-200
Barva květu: Bílá
Barva listu: Zelená
Doba květu: Duben, Květen, Červen
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Zelená
Termín sklizně/dozrávání: Leden, Únor, Březen, Říjen, Listopad, Prosinec
Trnitost: Méně trnů
Balení: kontejner
Plant Passport: A: Citrus B: CZ-4282 C: 25/FP/0025 D: CZ
Plant Passport 2: A Citrus B: CZ-4282 C: 25/FP/0068 D: SK

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x