Angrešt 'Koběl'
Kód: 132928.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Angrešt 'Koběl' - odrůda pocházející z České republiky, patří mezi červenoplodé odrůdy angreštu s výbornou chutí a výbornou plodností. Roste středně bujně, tvoří kompaktní, mírně rozložitý habitus a má menší množství trnů, což usnadňuje sklizeň. Plody jsou středně velké až velké, kulovité, narůžovělé až jemně červené barvy, slupka je tenká a dužnina nasládlá, aromatická. Dozrává na přelomu června a července. Plody se hodí jak k přímé konzumaci, tak ke zpracování (džemy, kompoty, koláče) a obsahují vitamín C, pektiny a antioxidanty přispívající k imunitě a trávení. Odrůda vyniká vysokou mrazuvzdorností a dobrým zdravotním stavem, a je tedy vhodná i pro chladnější oblasti. Zároveň se vyznačuje velmi dobrou odolností vůči houbovým chorobám angreštu.
Pěstování: Nejlépe roste na slunném nebo mírně přistíněném místě v závětří, kde má dostatek světla a není vystaven silnému větru. Vyhovuje mu hlinitá, humózní a dobře propustná půda s dostatečnou drenáží a pH 6,0–6,5. Nesnáší přemokření ani těžkou jílovitou zem bez úpravy. Zálivka by měla být pravidelná, půda se nesmí vysušit, zvláště v době nasazování plodů. Mulčování kompostem, trávou či slámou pomáhá udržet vlhkost a brání růstu plevelů. Angrešt má střední odolnost vůči suchu – krátkodobé přísušky zvládne, ale při delším suchu zmenšuje plody. Na jaře přihnojujeme kompostem nebo hnojivem na bobuloviny, na podzim doplňujeme draslík (např. dřevěný popel). Řez se provádí každoročně brzy na jaře, odstraňují se staré, nemocné a křížící se větve, ponechává se asi 8–10 silných výhonů. Po sklizni lze keř lehce prosvětlit. Obecně jsou angrešty dobře mrazuvzdorné a odolné v závislosti na odrůdě. Při pěstování v nádobách volíme nádobu o objemu alespoň 30l s kvalitním substrátem a drenáží, nádoby je vhodné na zimu chránit.
Při výsadbě prostokořenných sazenic se kořeny prostokořenného stromku či keře namočí alespoň na pár hodin do kbelíku s vodou. Vhodné je okolí keřů i stromků zamulčovat, aby se tak předešlo tvorbě plevele. Je možné mírně zakrátit kořeny.
Více na: Návod na pěstování angreštu
Autor: Kamila | Revize: 12.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
