Angrešt 'Puškinskij'
Kód: 92834.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Angrešt 'Puškinskij' - odrůda pocházející z Ruska, vyšlechtěná na základě křížení „Zelený fľaškový × Pavlovský zelený“ v Leningradské ovocné šlechtitelské stanici, se vyznačuje středně raným termínem zralosti v červenci a vysokou plodností (úrody kolem 7–9 kg). Roste středně silně, má polo-rozložitý habitus a větve jsou opatřeny pouze malým počtem krátkých trnů, což usnadňuje sklizeň. Plody jsou střední velikosti, kulovité až mírně oválné, s tenkou, hladkou slupkou zeleno‑žluté barvy, která v plné zralosti přechází ve žlutozelený tón, dužnina je šťavnatá, velmi chutná, sladké až lehce navinulé chuti a výborná jak pro přímou konzumaci, tak ke zpracování na kompoty a džemy. Odrůda vyniká velmi dobrou mrazuvzdorností a vysokou odolností vůči chorobám – zejména vůči americkému padlí – což ji činí vhodnou pro běžné i chladnější zahradní polohy.
Pěstování: Nejlépe roste na slunném nebo mírně přistíněném místě v závětří, kde má dostatek světla a není vystaven silnému větru. Vyhovuje mu hlinitá, humózní a dobře propustná půda s dostatečnou drenáží a pH 6,0–6,5. Nesnáší přemokření ani těžkou jílovitou zem bez úpravy. Zálivka by měla být pravidelná, půda se nesmí vysušit, zvláště v době nasazování plodů. Mulčování kompostem, trávou či slámou pomáhá udržet vlhkost a brání růstu plevelů. Angrešt má střední odolnost vůči suchu – krátkodobé přísušky zvládne, ale při delším suchu zmenšuje plody. Na jaře přihnojujeme kompostem nebo hnojivem na bobuloviny, na podzim doplňujeme draslík (např. dřevěný popel). Řez se provádí každoročně brzy na jaře, odstraňují se staré, nemocné a křížící se větve, ponechává se asi 8–10 silných výhonů. Po sklizni lze keř lehce prosvětlit. Obecně jsou angrešty dobře mrazuvzdorné a odolné v závislosti na odrůdě. Při pěstování v nádobách volíme nádobu o objemu alespoň 30l s kvalitním substrátem a drenáží, nádoby je vhodné na zimu chránit.
Při výsadbě prostokořenných sazenic se kořeny prostokořenného stromku či keře namočí alespoň na pár hodin do kbelíku s vodou. Vhodné je okolí keřů i stromků zamulčovat, aby se tak předešlo tvorbě plevele. Je možné mírně zakrátit kořeny.
Více na: Návod na pěstování angreštu
Autor: Kamila | Revize: 13.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
