Réva vinná 'Belyj Kokl'
Kód: 131749.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Réva vinná 'Belyj Kokl'- stará moštová bílá odrůda vinné révy, pocházející z oblasti Krymu-Černomoří, která se díky své dobré cukernatosti a jemné muškátové chuti těší oblibě zejména pro výrobu vína. Bobule této odrůdy jsou kulaté až lehce oválné, žluto-zeleného zbarvení, střední až větší velikosti, kolem 8-10 g. Hrozny bývají středně velké až velké, kuželovitého tvaru a zrání nastupuje středně pozdě, sklizeň je doporučena v období září až října. Z hlediska odolnosti patří mezi silnější stránky této odrůdy dobrá mrazuvzdornost a to až do -24 °C. Má také dobrou odolnost vůči houbovým chorobám (např. vůči plísni révové) Je vhodná pro výrobu kvalitních bílých vín. Dobře se přizpůsobuje teplejším oblastem a vyžaduje chráněné stanoviště.
Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.
Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.
Autor: Lucie | Revize: 3.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
