Réva vinná 'Čauš'
Kód: 100435.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Réva vinná 'Čauš' - patří mezi stolní odrůdy, její původ nalezneme v oblasti Orientu. Vyznačuje se příjemnou nasládlou chutí a zajímavým zbarvením. Bobule jsou oválné až mírně protáhlé, zlato žluté až lehce narůžovělé s příjemnou ovocnou vůní. Termín sklizně spadá do období září až října. Odolnost vůči mrazům je střední, doporučujeme spíše pěstovat na chráněných stanovištích. Vzrůst rostliny je středně silný, vyžaduje podporu konstrukce, je tak ideální k popínání pergol či nevzhledných míst. Využití této odrůdy je jednoznačně pro stolní konzumaci čerstvých hroznů, není primárně určena k moštování nebo výrobě vína.
Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.
Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.
Autor: Lucie | Revize: 4.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
