Réva vinná 'Devin'
Kód: 842323.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Réva vinná 'Devin' - moštová (vinařská) bílá odrůda vyšlechtěná na Slovensku křížením odrůd Tramín červený × Veltlínské červenobílé v roce 1958. Barva bobulí je žluto-zelená až zlatavě žlutá, při plném vyzrání s nádechem zlatavosti. Chuť vína z této odrůdy je aromatická, muškátově květinová s jemnými kořenitými tóny, často připomíná lípový med či broskve. Zrání této odrůdy je středně-pozdní, zrání nastupuje zpravidla v prvních říjnových dnech. Je určena primárně pro výrobu bílého vína či burčáku. Vykazuje dobrou odolnost vůči mrazům a houbovým chorobám.
Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.
Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.
Autor: Lucie | Revize: 4.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
