Réva vinná 'Isabella bílá'
Kód: 720911.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Réva vinná 'Isabella bílá' - stolní univerzální odrůda vinné révy vhodná primárně pro přímou konzumaci, případně domácí zpracování. Původem byla vyšlechtěna ve Spojených státech, přibližně v roce 1816, pravděpodobně jako kříženec druhů Vitis labrusca × Vitis vinifera. Plody mají zlatavě žlutou slupku s jasně žluto-zelenou dužninou. Chuť je aromatická s typickým ovocným nádechem připomínajícím jahody či lesní ovoce. Doba zrání je středně pozdní, v našich podmínkách sklizeň probíhá v září až říjnu. Je vybavena poměrně dobrou odolností vůči chorobám, a je vhodná k pěstování v chladnějších či okrajových lokalitách. Je vhodná pro vedení na pergolu či altán, popínavý růst umožňuje jak užitkové, tak i dekorativní využití.
Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.
Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.
Autor: Lucie | Revize: 11.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
