Réva vinná 'Děkabrskij'
Kód: 95198.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Réva vinná 'Děkabrskij' - stolní odrůda pocházející z Moldavska, kde byla vyšlechtěna v roce 1961 křížením odrůd Korna Njagra × Seïv Villar. Barva bobulí je tmavě fialovo-černá s výrazným voskovým povlakem, bobule jsou střední velikosti (cca 3–5 g) s oválným či lehce protáhlým tvarem. Dužnina je šťavnatá, masitá, se sladkou chutí a jemnou kyselinkou, slupka je poměrně tenká, ale pevná. Zrání odrůdy je středně-pozdní, sklízí se koncem září či v říjnu. Je primárně určena ke stolní konzumaci, výhodou je i možnost delšího skladování. Vyniká vysokou mrazuvzdorností a dobrou odolností vůči houbovým chorobám (zejména plísni révové).
Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.
Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.
Autor: Lucie | Revize: 4.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
