Réva vinná 'Pizzutello bianco'
Kód: 4827 69498 Zvolte variantu.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Réva vinná 'Pizzutello bianco' - starší moštová odrůda italského původu, typická pro region Abruzzo a střední Itálii. Plody mají zelenožlutou až zlatavou barvu, bobule jsou střední velikosti, šťavnaté, s jemnou sladkou a aromatickou chutí, vhodné především pro výrobu bílých vín s jemným ovocným a květinovým charakterem. Mají atypický silně zašpičatělý a štíhlý tvar. Hrozny jsou středně velké až velké, poměrně husté, což podporuje rovnoměrné zrání. Réva zraje středně raně, sklizeň se obvykle provádí od konce srpna do začátku září, v závislosti na klimatu a lokalitě. Odrůda je poměrně odolná vůči běžným houbovým chorobám, zejména peronospóře a plísni révové. Pěstuje se převážně na drátěných oporách a pergolách, dorůstá standardní výšky moštových rév a poskytuje stabilní úrodu. Plody se využívají hlavně pro výrobu suchých a polosladkých aromatických bílých vín, méně pro přímou konzumaci. Díky aromatické chuti a relativně snadné péči je odrůda vhodná i pro menší zahradní vinice a domácí zpracování.
Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.
Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.
Autor: Lucie | Revize: 16.11. 2025
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Stolní odrůdy |
|---|---|
| EAN: | Zvolte variantu |
| Světelné podmínky: | Slunce |
| Barva plodu: | Zelená, Žlutá |
| Termín sklizně/dozrávání: | Srpen, Září |
| Obsah semen: | Semenná |
| Balení: | prostokořenná sazenice nebo kontejner |
| Plant Passport: | A: Vitis B: CZ-4282 C: 22/FP/0009 D: IT |
| Plant Passport 2: | A: Vitis B: CZ-4282 C: 22/FP/0084 D: CZ |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
