Réva vinná 'Pizzutello bianco'

Kód: 4827 69498 Zvolte variantu
249 Kč / ks 149 Kč / ks od 149 Kč / ks
Vyprodáno Vyprodáno Zvolte variantu
Varianta

Vitis vinifera 'Pizzutello bianco'

Italská moštová odrůda z regionu Abruzzo, která vytváří zelenožluté až zlatavé bobule střední velikosti s jemnou sladkou chutí a aromatickým květinovým tónem. Hrozny jsou středně velké až velké, poměrně husté a dozrávají středně raně, obvykle od konce srpna do začátku září. Réva je odolná vůči běžným houbovým chorobám, roste na drátěných oporách a pergolách a poskytuje stabilní úrodu vhodnou pro suchá i polosladká vína.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Réva vinná 'Pizzutello bianco' - starší moštová odrůda italského původu, typická pro region Abruzzo a střední Itálii. Plody mají zelenožlutou až zlatavou barvu, bobule jsou střední velikosti, šťavnaté, s jemnou sladkou a aromatickou chutí, vhodné především pro výrobu bílých vín s jemným ovocným a květinovým charakterem. Mají atypický silně zašpičatělý a štíhlý tvar. Hrozny jsou středně velké až velké, poměrně husté, což podporuje rovnoměrné zrání. Réva zraje středně raně, sklizeň se obvykle provádí od konce srpna do začátku září, v závislosti na klimatu a lokalitě. Odrůda je poměrně odolná vůči běžným houbovým chorobám, zejména peronospóře a plísni révové. Pěstuje se převážně na drátěných oporách a pergolách, dorůstá standardní výšky moštových rév a poskytuje stabilní úrodu. Plody se využívají hlavně pro výrobu suchých a polosladkých aromatických bílých vín, méně pro přímou konzumaci. Díky aromatické chuti a relativně snadné péči je odrůda vhodná i pro menší zahradní vinice a domácí zpracování.

Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.

Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.

Autor: Lucie | Revize: 16.11. 2025

Doplňkové parametry

Kategorie: Stolní odrůdy
EAN: Zvolte variantu
Světelné podmínky: Slunce
Barva plodu: Zelená, Žlutá
Termín sklizně/dozrávání: Srpen, Září
Obsah semen: Semenná
Balení: prostokořenná sazenice nebo kontejner
Plant Passport: A: Vitis B: CZ-4282 C: 22/FP/0009 D: IT
Plant Passport 2: A: Vitis B: CZ-4282 C: 22/FP/0084 D: CZ

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x