Angrešt 'Hinnonmaki Gul'
Kód: 8885840 122515 Zvolte variantu.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Angrešt 'Hinnonmaki Gul' - odrůda pocházející z Finska, patří mezi žlutoplodé typy angreštu s velmi dobrou chutí a výbornou plodností. Roste středně silně, vytváří kompaktní, mírně rozložitý vzrůst a běžné větvení s trny. Plody jsou středně velké až větší, kulovité až mírně oválné, se žlutou slupkou, někdy s jemným zelenavým nádechem, a mají šťavnatou dužninu sladkokyselé až lehce aromatické chuti. Dozrávají obvykle od poloviny července. Výhony nesou běžné trny, což je třeba při sklizni zohlednit. Plody jsou vhodné k přímé konzumaci i zpracování, například na džemy, kompoty nebo šťávy. Zároveň obsahují významné množství vitamínu C, pektinů a antioxidantů, které podporují imunitu a trávení. Odrůda vyniká výbornou mrazuvzdorností a je hodnocena jako vhodná i pro chladnější oblasti. Vyznačuje se rovněž velmi dobrou odolností vůči chorobám, zejména vůči americkému padlí.
Pěstování: Nejlépe roste na slunném nebo mírně přistíněném místě v závětří, kde má dostatek světla a není vystaven silnému větru. Vyhovuje mu hlinitá, humózní a dobře propustná půda s dostatečnou drenáží a pH 6,0–6,5. Nesnáší přemokření ani těžkou jílovitou zem bez úpravy. Zálivka by měla být pravidelná, půda se nesmí vysušit, zvláště v době nasazování plodů. Mulčování kompostem, trávou či slámou pomáhá udržet vlhkost a brání růstu plevelů. Angrešt má střední odolnost vůči suchu – krátkodobé přísušky zvládne, ale při delším suchu zmenšuje plody. Na jaře přihnojujeme kompostem nebo hnojivem na bobuloviny, na podzim doplňujeme draslík (např. dřevěný popel). Řez se provádí každoročně brzy na jaře, odstraňují se staré, nemocné a křížící se větve, ponechává se asi 8–10 silných výhonů. Po sklizni lze keř lehce prosvětlit. Obecně jsou angrešty dobře mrazuvzdorné a odolné v závislosti na odrůdě. Při pěstování v nádobách volíme nádobu o objemu alespoň 30l s kvalitním substrátem a drenáží, nádoby je vhodné na zimu chránit.
Více na: Návod na pěstování angreštu
Autor: Kamila | Revize: 12.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
