Jahodník 'Mara de Bois' - převislý stáleplodící

Kód: 106988 2066 9999134 Zvolte variantu
79 Kč / ks 189 Kč / balení 299 Kč / balení od 79 Kč / ks
Vyprodáno Skladem (>999 balení) Skladem (67 balení) Zvolte variantu
Varianta
Množstevní sleva
1 - 2 ks
79 Kč / ks
3 - 5 ks = sleva 5 %
75 Kč / ks
6 - 9 ks = sleva 10 %
71 Kč / ks
10 a více ks = sleva 15 %
67 Kč / ks
Ušetříte 0 Kč

Fragaria  x ananassa 'Mara de Bois'

Stáleplodící dezertní odrůda z francouzského šlechtění 80. let 20. století, denně neutrální, kvete a plodí opakovaně od léta do podzimu. Keře jsou středně silné, spíše kompaktní, vysoké asi 25–30 cm a široké 35–40 cm, s trojčetnými světle až středně zelenými listy, které částečně stíní plody. Od pozdního jara nesou bílé květy se žlutými prašníky. Plody 20–30 g, sytě červené, lesklé, sladké s jemnou kyselinkou a vůní lesních jahod, vhodné k přímé konzumaci, do dezertů, džemů i k mražení.

Detailní informace

10000 DRUHŮ ROSTLIN
10000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Jahodník 'Mara de Bois' - symbol nejlepších dezertních jahod. Pochází z francouzského šlechtění z 80. let 20. století, kde byl vybrán z křížení odrůd jako 'Gento', 'Ostara', 'Red Gauntlet' a 'Korona'. Patří mezi denně neutrální odrůdy, které kvetou a plodí opakovaně od léta do podzimu. Keře rostou středně silně, spíše kompaktně, s převážně poléhavým až mírně vystoupavým habitem a v podmínkách většiny oblastí ČR dorůstají přibližně 25–30 cm výšky a 35–40 cm šířky. Trojčetné listy jsou světle až středně zelené, na jaře svěží, během sezóny postupně ztmavnou a částečně stíní plody před prudkým sluncem. Od pozdního jara do podzimu se na květních stvolech objevují bílé pětičetné květy se žlutými prašníky, nesené většinou nad listy, což usnadňuje opylení včelami a dalšími opylovači. Odrůda plodí ve vlnách, v našich podmínkách obvykle od poloviny června až do září, v teplejších a chráněných polohách často až do října podle průběhu počasí. Plody jsou středně velké až velké, průměrně kolem 20–30 g, kuželovité až mírně oválné, se sytě červenou, lesklou slupkou a jemně zapuštěnými nažkami. Dužnina je středně hutná, šťavnatá, s převážně sladší chutí, jemnou kyselinkou a výrazným aroma připomínajícím lesní jahody. Jahody se uplatní při každodenní přímé konzumaci, v ovocných mísách, na koláče a dezerty, do smoothie, na džemy, marmelády a sirupy i k mražení, které pevnější dužnina dobře snáší. Plody přirozeně obsahují vitamin C, vybrané vitaminy skupiny B, vitamin K, vlákninu a barevná antokyanová barviva, která napomáhají pestré domácí stravě.

Frigo sadba - frigo sazenice má pouze kořeny a srdíčko. Výsadbu provádíme tak, aby srdíčko sazenice nebylo utopené v substrátu, vždy musí být nad povrhem půdy. Naopak kořeny nikdy nenechávejte vyčnívat nad zem. Jedná se o moderní typ pěstování, který přináší rychlé ujetí sazenic a plody již do 60 dnů od výsadby. Více informací naleznete zde - frigo sadba jahod.

Pěstování: Jahodníkům svědčí slunné až mírně přistíněné stanoviště, ideálně v závětří, kde se lépe vybarvují a cukernatí plody. Nejlépe prospívá v hlubší, humózní, středně těžké až lehčí hlinité půdě, která je dobře propustná a přitom nevysychavá, s pH okolo 6–7. Na těžkých, zamokřených půdách hrozí zahnívání kořenů, na extrémně suchých místech se zmenšuje velikost plodů a celkový výnos. Výsadba předpěstovaných rostlin se provádí nejčastěji na jaře od dubna do začátku června nebo na konci léta a začátku podzimu od srpna do září. Doporučený spon přibližně 25–30 × 25–30 cm odpovídá asi 9–12 rostlinám na m². V nádobách se uplatní objem alespoň 3–5 litrů na jednu rostlinu, s kvalitní drenáží na dně. V době růstu a plození je důležitá pravidelná, přiměřená zálivka, zejména v horkých období a v nádobách, půdu pomáhá stabilizovat mulč ze slámy, posekané trávy nebo listovky. Před sezonou je vhodné zapravit do půdy dobře vyzrálý kompost nebo použít hnojivo pro jahody v nižších dávkách. Rostliny jsou plně mrazuvzdorné přibližně do −25 až −30 °C, v nádobách je přes zimu chrání umístění na chráněné místo a omezení přemokření. Kultivar vykazuje v praxi dobrou odolnost, při hustém porostu se však mohou objevit plísně na přezrálých plodech, proto prospívá pravidelné odstraňování starých plodů a dostatečné proudění vzduchu. Nejvyšší plodnosti dosahují porosty v prvních dvou až třech letech, poté se doporučuje výsadbu omladit novými rostlinami z kvalitní sadby.

Autor: Nikol | Revize: 5.12.2025

Více na: Návod na pěstování jahod

Doplňkové parametry

Kategorie: Stáleplodící jahodníky
EAN: Zvolte variantu
Světelné podmínky: Slunce
Termín sklizně/dozrávání: Červen, Červenec, Srpen, Září, Říjen
Balení: frigo sadba, kontejner nebo multipack
Plant Passport: A: Fragaria B: CZ-4282 C: 25/FP/0129 D: PL
Plant Passport 2: A: Fragaria B: CZ-4282 C: 26/FP/0012 D: NL

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x