Réva vinná 'Hron'
Kód: 88254.png?62ff4427)
.png?62ff4432)
.png?62ff443c)
.png?62ff4447)
Detailní popis produktu
Réva vinná 'Hron' - moštová odrůda vyšlechtěná na Slovensku v roce 1976 (kříženec Castets × Abouriou noir) v Bratislavě. Plody mají tmavě modrou až modro‑černou slupku s výrazným ojíněním, bobule jsou středně velké, cca 1,5 g a hrozny střední velikosti, kónické s řidším uspořádání bobulí. Dužnina je rozplývavá, sladká s jemným nádechem cabernetové chuti. Zrání je středně pozdní, sklizeň obvykle nastává na přelomu září a října. Je hojně využívána pro výrobu červených vín, která nabízejí tmavé ovocné tóny, kořenitý nádech, ale i strukturu s taniny a hodí se pro suchá či jakostní vína. Pokud hledáte odrůdu vhodnou pro domácí lisování nebo výrobu vína, Hron je výtečnou volbou.
Pěstování: Vinná réva nejlépe prospívá na slunném, teplém a chráněném stanovišti, ideálně u jižní zdi nebo svahu, kde má dostatek světla a tepla pro vyzrávání hroznů. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá až hlinitá, s dostatkem živin a neutrální až mírně zásaditou reakcí. Těžké a trvale zamokřené půdy réva nesnáší. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Zálivka je důležitá hlavně v prvních letech po výsadbě a v době sucha, později si réva vystačí s přirozenými srážkami. Na jaře se přihnojuje kompostem nebo hnojivem s vyšším obsahem draslíku a fosforu pro podporu plodnosti a vyzrávání dřeva. Na konci července přihnojujeme Cereritem. Každoročně je nutný řez, který se provádí v předjaří – odstraní se slabé a přebytečné výhony, ponechávají se jen ta očka, ze kterých má réva plodit. Správným řezem se udržuje vitalita keře i kvalita úrody. Mladé sazenice doporučujeme chránit před mrazy.
Kontejnerované sazenice lze vysazovat od jara do podzimu, prostokořenné na jaře nebo na podzim po opadu listů. Při výsadbě se sazenice umisťuje o několik centimetrů hlouběji, než rostla ve školce a po výsadbě se důkladně zalije.
Autor: Lucie | Revize: 10.11. 2025
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
