Dřín obecný

Kód: 120723 88426 87524 83949 87557 Zvolte variantu
17 499 Kč / ks 29 000 Kč / ks 56 999 Kč / ks 2 999 Kč / ks 29 999 Kč / ks od 2 999 Kč / ks
Skladem - k zakoupení na prodejně nebo přeprava naším autem (>5 ks) Vyprodáno Skladem - k zakoupení na prodejně nebo přeprava naším autem (1 ks) Skladem - k zakoupení na prodejně nebo přeprava naším autem (5 ks) Skladem - k zakoupení na prodejně nebo přeprava naším autem (1 ks) Zvolte variantu
Varianta

Cornus mas

Keř či strom dorůstající do výšky až 7 m, dle podmínek pěstování. Jedná se o nenáročnou rostlinu, je poměrně rychle rostoucí. Borka je tenká, rozbrázděná. Eliptické až vejčité listy jsou vstřícné, řapíkaté a svěže zelené, s příchodem podzimních měsíců nabírají nádech červených tónů.

Detailní informace

8000 DRUHŮ ROSTLIN
8000 DRUHŮ ROSTLIN
EXPEDICE IHNED
EXPEDICE OD 1. BŘEZNA
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
SPECIALISTÉ NA OVOCNÉ STROMY
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM
VZROSTLÉ STROMY SKLADEM

Detailní popis produktu

Dřín obecný - keř či strom dorůstající do výšky až 7 m, dle podmínek pěstování. Jedná se o nenáročnou rostlinu, je poměrně rychle rostoucí. Borka je tenká, rozbrázděná. Eliptické až vejčité listy jsou vstřícné, řapíkaté a svěže zelené, s příchodem podzimních měsíců nabírají nádech červených tónů. Vykvétá ještě před olistěním, v průběhu března a dubna. Květy mají žlutý nádech, jsou 4 četné. Plody jsou jedlé dřínky. Chuť mají sladkokyselou a obsahují vysoké množství vitamínu C. Využívají se jako ovoce, na výrobu džemů, zavařenin, sirupů a kompotů.

Pěstování: Dřín je svými nároky řazen mezi teplomilné ovocné dřeviny vápenitých půd. Nejvíce mu vyhovují neutrální nebo slabě alkalické půdy, slunné otevřené polohy, jižní, jihovýchodní i jihozápadní svahy. Snese i sušší podmínky, protože hluboce zakořeňuje a umí si zajistit vláhu i v podmínkách s nerovnoměrně rozloženými srážkami. Pouze v době dozrávání plodů potřebuje více vláhy, což dle sezóny je od srpna do září. Je plně mrazuodolný v dřevě i květu. Můžeme jej úspěšně pěstovat do nadmořské výšky až 600 m. Chladné polohy, zejména polohy s častým výskytem mlhy mu příliš nevyhovují. Nesnáší také zastínění ani polostín.   Zejména po výsadbě v období formování pěstitelského tvaru vyžaduje hlubší řez. Při výsadbě keře se ponechá 3–5 hlavních větví, které se zakrátí přibližně o jednu třetinu až polovinu. Řez se opakuje první tři roky pěstování. Při výsadbě štěpovance je možné zapěstovat korunku s terminálem nebo bez něj (dutou korunu) podobným způsobem jako u jádrovin nebo peckovin. Protože dřín plodí na jednoletém obrostu, jehož produkce je přirozeně dostatečná, řez spočívá pouze v prosvětlování keře nebo koruny.   V lidovém léčitelství jsou dodnes dřínky doporučovány při trávicích potížích, především střevních problémech, jak akutních (jako jsou průjmy a břišní křeče), tak i chronických. Léčivé účinky plodů dřínu jsou známy už od starověku. Využitelné z tohoto hlediska jsou všechny části rostliny (kůra, kořeny, výhonky, plody). Kůra, kořeny či výhonky byly užívány například proti horečce. Plody je možné využít při střevních onemocněních. Léčiva vyrobená z listů, květů i plodů se dají využít při léčbě zažívacích problémů, chudokrevnosti, onemocnění jater nebo ledvin. Čerstvá zahuštěná šťáva získaná z plodů se využívá při léčbě cukrovky. Zahuštěná šťáva se v tradiční medicíně používá i při léčbě kožních onemocnění. Dužina plodů a olej získaný z pecek jsou využitelné na léčbu a regeneraci poškozených kožních tkání.   Dřínky lze kombinovat i s jinými, méně hodnotnými druhy ovoce. V jihozápadní Evropě se plody dřínů s oblibou zpracovávají do kompotů a zavařenin. Kulinárně zajímavé je použití dřínků do míchaných kompotů s brusinkami a hruškami jako přílohy ke zvěřině. Plody se také konzervují sušením nebo mražením. Sušenou mletou dužinou se rovněž sypou rožněná masa. Ze sušených dřínků se podobně jako z šípků připravuje chutný čaj. Z plodů se taktéž vyrábí chutný sirup s vysokým obsahem vitamínů. Ovoce lze nakládat do lihu, popřípadě z něj vyrábět víno nebo destilát.   Kromě vitamínů, antokyanů a fenolických látek obsahují plody dřínu i vysoké množství kyselin a pektinu, které mají vliv na želírovací schopnosti. Dřín se tak logicky již po staletí využívá pro přípravu marmelád, rosolu a kompotu. Při zpracování na potravinářské výrobky je vetšinou nutné přidávat dostatek cukru.

Doplňkové parametry

Kategorie: Listnaté vzrostlé stromy a keře
Balení: bal/kontejner
Plant Passport: A: Cornus B: CZ-0701 C: 24/FP/0026 D: PL
Plant Pasport 2: A: Cornus B: CZ-0701 C: 23/FP/0064 D: IT

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x